Stanou se z nás Japonci s foťákem na krku?

Vždycky mi přišlo nepochopitelné, co ti Japonci ze své dovolené mají?! Během pěti dnů navštíví několik zemí a mnoho měst. Celodenní zážitek a dojem z jiné kultury se scvrkne na focení, focení a focení. Místo našeho baťůžku s řízkem a petkou vody jsou ověnčení fotoaparáty, kamerami, stativy a selfie tyčemi. Vzájemně pózují na každém rohu, cvakají kdejakou blbost.

Mám však obavy, že budeme brzo jako oni.

Co mne k tomuto názoru vede?

Zkušenost s 3D brýlemi. A blížícím se okamžikem, kdy půjde do prodeje 3D kamera. Ne ta od Nokie za stovky tisíc dolarů, ale Samsungová v ceně slušného telefonu. Otevírají se fantastické možnosti zachycení zážitku, do kterého se pak můžete kdykoli vrátit a prožít ho znovu. A to mnohokrát znovu . A přitom pokaždé jinak.

Jen si to představte.

Vyberete dobře dovolenou. Místečko, kam se člověk rád alespoň jednou v životě podívá. Ty nejlepší momenty zachytíte na malou kamerku/foťák, který umí zabrat celý prostor kolem Vás. Nahoře, dole, kolem dokola. Doma si pak můžete znovu a znovu fotku nebo i video prohlížet, prstem na displeji otáčet a dívat se na záběr z jiného úhlu. Co se zrovna dělo za Vámi, kde stranou byla jaká vlna, kde letělo jaké letadlo na obloze, jak to vypadalo v ten okamžik dokola kolem Vás…

Zastavíte čas. Vrátíte se zpět do toho okamžiku a můžete ho prožít znovu. A aby toho zážitku nebylo málo, můžete si telefon s takto pořízenou fotkou nebo videem dát do 3D brýlí, které Vám díky aplikaci celý vjem rozloží do prostoru a v ten okamžik se skutečně dostáváte znovu do stejné situace.

Stojíte, otáčíte hlavou, díváte se kolem sebe a jste opět na dovolené. Vše je věrně kolem Vás. Jen si to nyní můžete daleko podrobněji a pečlivěji prohlédnout. Každý detail, který Vám v záplavě dojmů před tím unikl. A to jak staticky na prostorové fotografii, tak živě na prostorovém videu.

Kdo měl možnost dívat se na rozhovory a záběry z Olympiády v Riu pořízené právě touto kamerou, už ví, o čem mluvím. Jakoby tam byl člověk přímo s nimi na pláži. Chybí jen ten mořský vítr ve vlasech a vůně plážového ohně.

Ale kdo ví. Co není, může časem být.

Čeká nás jako lidi další konfrontace s možnostmi nových technologií. Snad jí využijeme správně a vezmeme si z ní jen to pozitivní. Snad budeme i nadále cestovat, poznávat, tříbit si názor a zlepšovat si nadhled. Snad se z nás nestanou pobíhající uzavření izolovaní lovci virtuálních zážitků s kamerami na krku…

Jak říká české přísloví: “Všeho s mírou”.

Jak to vidíte Vy? Je focení a sdílení fotek středobodem Vaší dovolené? Kolikrát se pak na ty fotky díváte? Třídíte do alb? Láká Vás vyzkoušet 3D zážitek?